HK gerai ‘pasport’ kesihatan pengembara
Uncategorized

HK gerai ‘pasport’ kesihatan pengembara

Hong Kong sekali lagi menandakan kemungkinan kelewatan dalam melaksanakan apa yang dipanggil sistem pengisytiharan “kod kesihatan” untuk  menunjukkan seseorang tidak mempunyai gejala Covid-19, prasyarat untuk https://halloweencostumesmax.com/ memudahkan perjalanan antara bandar itu dan jirannya Macau dan wilayah tanah besar China. Guangdong. Dua tempat terakhir masing-masing sudah mempunyai sistem pengisytiharan.

Hong Kong perlu “menyemak” masa sumbangannya kepada sistem itu, kata Ketua Eksekutif bandar itu, Carrie Lam Cheng Yuet-ngor dalam catatan di laman media sosial Facebook, pada Khamis. Dia menyatakan dalam mesejnya bahawa terdapat kes baharu jangkitan Covid-19 berasaskan komuniti di Hong Kong sejak beberapa hari lalu.

“…Kita perlu menyemak bila program perintis ‘kod kesihatan’ untuk Guangdong-Hong Kong dan Hong Kong-Macau,” – yang disifatkannya sebagai “hampir untuk bersedia,” – harus “dilaksanakan,” tulis Cik Lam.

Beberapa media Hong Kong sebelum ini melaporkan terdapat perbalahan politik di bandar berkenaan mengenai sejauh mana pihak berkuasa tanah besar China harus diberi akses kepada data peribadi warga Hong Kong, yang dikumpulkan melalui skim pengisytiharan kesihatan.

Sama seperti “beberapa tempat lain yang telah menyambung semula aktiviti ekonomi dan sosial secara beransur-ansur,” Hong Kong telah melihat “perubahan pesat dalam situasi pandemik [Covid-19] sepanjang beberapa hari lalu, kerana lebih 60 kes jangkitan baharu telah disahkan di dalam negara,” Cik Lam menulis dalam catatannya, seolah-olah merujuk kepada beberapa negara asing.

Pada hari Jumaat, Ao Ieong U, Setiausaha Hal Ehwal Sosial dan Kebudayaan Macau, memberitahu media Macau bahawa dia memahami keperluan untuk “jeda” Hong Kong, memandangkan jangkitan baharu di sana.

Cik Ao Ieong menambah kerajaan Macau akan menentukan “masa yang sesuai” untuk melaksanakan langkah selanjutnya untuk memudahkan perjalanan. Macau kini mempunyai kuota terhad 3,000 sehari yang membolehkan penduduk Macau yang layak melakukan perjalanan tanpa kuarantin ke sembilan tempat di https://3colleges.com/ Guangdong, termasuk jiran terdekat Macau, bandar Zhuhai. Skim ini terhad kepada sama ada perjalanan perniagaan, perniagaan rasmi atau orang yang mempunyai keperluan perjalanan khas.

Pada Khamis sahaja, Hong Kong melaporkan 42 kes baharu jangkitan Covid-19 yang disahkan. Majoriti daripada mereka digambarkan sebagai “berkaitan secara epidemiologi” dengan kes tempatan, menurut kerajaan bandar itu. Dalam tempoh tujuh hari dari 3 Julai hingga 9 Julai termasuk, Hong Kong melaporkan purata harian 17.6 kes jangkitan baharu, melonjak daripada purata harian kepada 7.0 kes baharu dalam tempoh tujuh hari sebelumnya.

Cik Lam berkata Hong Kong akan berusaha untuk membendung sebarang kemungkinan risiko penularan virus yang berkaitan dengan orang yang tiba di bandar itu. Beliau juga berkata Hong Kong akan mengukuhkan kapasiti ujiannya https://rencontrejustices.org/ untuk Covid-19, dan cuba menjejaki apa yang sebelum ini “pautan jangkitan tersembunyi” dalam komuniti tempatan; serta meningkatkan apa yang dipanggil langkah-langkah penjarakan sosial di bangunan komersial di bandar ini.

Kerajaan Hong Kong sebelum ini telah dilanjutkan hingga 7 Ogos , tarikh akhir untuk tamat peraturan kuarantin 14 hari untuk ketibaan dari Macau, tanah besar China dan Taiwan.